Transhumanţa mocanilor bârsani în Dobrogea

Istorie

Portret de mocan sacelean Foto: Muzeul de Artă Braşov

Prezența unui frumos portret de săcelean, pictat în jurul anului 1840, expus în Muzeul de Artă din Brașov, prilejuiește privitorului o scurtă întoarcere în trecutul ves­tiților oieri din Săcele. Astăzi este un mic orașel, dar în trecut Săcele era o mare comună (atestată docu­mentar în 1366), care avea în com­po­nență satele: Baciu, Turcheș, Cernatu, Satulung, Purcăreni, Tărlungeni și Zizin. Cele șapte sate, întemeiate în imediata apropiere a cetății Brașo­vului, au fost locuite neîntrerupt de români mocani care plecau cu turmele în transhumanţă. Mocanii săceleni erau foarte înstăriţi, dar și iubitori de carte, astfel că își trimiteau feciorii la uni­ver­sități din Italia, Belgia, Franţa și Germania. Aceştia se întorceau acasă și deveneau profesori la şcolile superioare din Cluj, Iaşi, Bucureşti și Brașov. 

Între oamenii de seamă, proveniți din familiile mocanilor săceleni, se află: Episcopul Filotei al Buzăului (1805-1860); Nicolae Popea (1826- 1908) – primul episcop ortodox al Ca­ran­­sebeşului, Ioan V. Socec (1830- 1896), fondatorul renumitei librării Socec; George Giuglea (1884-1967), membru corespondent al Academiei Române; George Moroianu (1870- 1945), economist și diplomat; gemenii Alexandru și Ion Lapedatu, primul fiind istoric, profesor, fost ministru, președinte al Senatului României și președinte al Academiei Române, iar cel de-al doilea, economist, ministru, academician, guvernator al Băncii Naționale și deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918. Alte perso­nalități originare din Săcele: economistul Victor Jinga (1901-1990), actorul și scriitorul Darie Magheru (1923-1983), matematicianul Mihály Bencze (n. 1954), economistul Gheor­ghe Dragoș, istoricul Ilie Minea și profesorul Nicolae Colceag (1863- 1942). 

Vechii mocani săceleni au lăsat un patrimoniu spiritual extrem de valoros. Fiind iubitori de Dumnezeu, au ridicat în timp șapte biserici ortodoxe, trei dintre ele fiind monumente istorice. În Săcele există un muzeu etnografic în care se păstrează peste 35.000 de exponate.

Transhumanța

Despre comuna Săcele din județul Constanța se știe faptul că  la anul 1925 numele satului s-a schimbat, în mod oficial, din Peletlia în Săcele, la intervenția a doi boieri localnici, proveniți din comuna Săcele de Brașov.

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” a organizat vernisajul expoziţiei Între munte şi mare – transhumanţa mocanilor bârsani în Dobrogea. Evenimentul a avut loc miercuri, 26 octombrie 2016, la Biblioteca Judeţeană Braşov, etaj I.

Expoziţia organizată împreună cu Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman” Constanţa şi cu Asociaţia Izvorul din Săcele ca partener. Ideea a aparţinut Bibliotecii Judeţene Constanţa, care a dorit să valorifice documentele despre mocani existente deopotrivă în locul de origine, în Transilvania, cât şi în Dobrogea, unde mulţi s-au stabilit şi au înfiinţat întreprinderi, ferme, prăvălii.

Propunerea a fost îmbrăţişată cu entuziasm de personalul Bibliotecii Judeţene Braşov şi astfel a luat naştere expoziţia duplex despre mocani. Primul eveniment al acestei iniţiative a fost vernisajul din 26 octombrie 2016 la Braşov, de Sf. Dumitru, data tradiţională a mocanilor de plecare la iernat în Dobrogea, „la baltă” cum se spunea. Al doilea eveniment s-a petrecut în jurul datei de 23 aprilie 2017, la Constanţa, reper cronologic tradiţional pentru transhumanţă, turmele şi păstorii venind la păşunat în munţi, pe proaspetele şi gustoasele păşuni alpine.

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov şi-a dorit în mod special ca această expoziţie să fie una comunitară şi nu una exclusiv bazată de colecţiile proprii. A dorit să implice pe urmaşii mocanilor bârsani, amintirile şi poveştile lor despre acest fenomen economic şi experienţă de viaţă care este transhumanţa. De aceea a apelat la alte instituţii de memorie din Braşov, organizaţii nonguvernamentale, colecţionari şi persoane fizice, la depozitul lor de mărturii revelatoare. Demersul ei a fost susţinut de Asociaţia Izvorul din Săcele (prin doamna preşedintă Georgeta Souca şi vicepreşedintă Maria Zbarcea), care s-a alăturat ca partener efortului de documentare, dar şi de persoane fizice, precum domnul Nicolae Eftimie şi doamna Cornelia Daneş din Săcele, colecţionari precum Vasile Aldea din Braşov, doamna profesoară Corina Sporea Bărăgan din Vama Buzăului, care au pus cu generozitate la dispoziţie fotografii, reviste, planşe etc. Mulţumiri calde datorăm Angelei Dobrescu, doamnei bibliotecar Eva Pandelaş şi domnul ing. Constantin Bârsan din Săcele, care ne-au ajutat cu diseminarea informaţiilor.

Colaboratori la această expoziţie, cu imagini originale şi în copie, sunt Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul de Artă Braşov şi Direcţia judeţeană Braşov a Arhivelor Naţionale, cărora le mulţumim pentru răspunsul profesionist şi disponibilitate

De Sf. Dumitru, s-a sărbătorit împreună “istorii mocăneşti” cu prilejul deschiderii expoziţiei Între munte şi mare – transhumanţa mocanilor bârsani în Dobrogea. Alături de bibliotecarii braşoveni, au fost prezenţi şi au luat cuvântul doamna director Corina Apostoleanu de la Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman”, urmaşă la rândul ei, pe linie maternă, a familiei de mocani Bucurenciu din Săcele, reprezentanţii Asociaţiei Izvorul din Săcele şi invitat de onoare domnul Dumitru Voinea, au relatat amintiri despre mocani şi ce însemna transhumanţa pe vremuri pentru ei.

Nu în ultimul rând, această expoziţie este un omagiu adus memoriei celui care a fost arhitect Dan Median, pasionat păstrător al memoriei trecutului, studios al arhitecturii monumentelor sacre şi laice săcelene, un fiu al Săcelelor şi un urmaş al mocanilor, purtători de valori şi modele de viaţă. Dan Median a donat bibliotecii imagini din arhiva familiei sale şi datorăm cinstire amintirii sale pentru acest gest.

Surse:

Mocanii săceleni au dat țării o seamă de personalități (ziarullumina.ro)

Transhumanţa mocanilor bârsani în Dobrogea – Opinia Saceleana