La capătul străzii Mureşenilor de azi a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea prima poartă de acces dintre cele trei porti ale Cetăţii Braşovului: Poarta Vămii. Deasupra intrării acestei porţi era pictat chipul împaratului Sigismund, cel care în 1395 a dat ordinul de fortificare a oraşului, la numai trei zile după semnarea alianţei de la Brasov cu Mircea cel Bătrân, act care parafa unitatea celor doi conducători împotriva Imperiului Otoman.
Poarta Străzii Vămii era un complex lung de aproape 100 de metri, a cărui parte exterioară, ieşită în afara liniei zidurilor oraşului, era un bastion în formă de potcoavă. Peste şanţul de apă al oraşului trecea un pod mobil spre partea exterioară, instalată sub un turn care ieşea din zidul bastionului. În timp de pace, paza porţii era asigurată de un “căpitan de poarta” şi opt slujitori înarmaţi.
Numele porţii vine de la Strada Vămii, azi Mureşenilor. Aici se află oficiul vamal, unde se încasau vămile negustorilor români din Scheii Braşovului, Ţara Românească şi Moldova.
Pe aceasta poartă a fost primit cu mare fast la 1 martie 1600, Mihai Viteazu, primul domnitor al tuturor românilor. Tot pe această poartă domnitorul a părăsit oraşul la 1 iulie 1600, după încheierea victorioasă a campaniei din Moldova. Poarta a fost avariată de un cutremur din 1745.
Devenind o piedică pentru circulaţia tot mai intensă, aceasta a fost demolată în 1835-1836. În locul ei s-a construit in 1838 o nouă poarta mai mică, imitand stilul porţii Brandenburg din Berlin. Aceasta poartă a fost la rândul ei demolată în 1891, pentru a permite introducerea tramvaiului cu aburi în Cetate.
Sursa text: http://www.brasov.ro/istorie-cultura/monumente-disparute/poarta-vamii-51.html
Sursa foto: Albumul Legendele Tarii Barsei, autori: Nicolae Pepene, Bogdan Florin Popovici
Proiect realizat de Agentia Metropolitana Brasov( Legendele Tarii Barsei. Promovarea potentialului turistic al Tarii Barsei, COD SMIS 16945)
Comentarii recente