Doctorul în istorie Cristian Marin a oferit publicului giurgiuvean, după patru ani de cercetare, cartea Mihai Viteazul – Restauratorul Daciei şi al Bisericii Strămoşeşti”
Profesorul Alexandru Marin se află la a treia carte
Alexandru Cristian Marin, autorul cărţii, este profesor doctor în istorie şi este deja la a treia carte care îi poartă semnătura. După patru ani de documentare temeinică, giurgiuveanul dezbate originile lui Mihai Viteazul, argumentând ideea că voievodul era urmaş al neamului Cantacuzinilor.
Cristian Alexandru Marin este profesor doctor în istorie, inspector şcolar şi, din 1980, profesor la Grupul Şcolar Agricol din Călugăreni. La 62 de ani, giurgiuveanul se mândreşte deja cu două cărţi care-i poartă semnătura: „Domeniul Moşieresc din ţara românească în perioada 1851-1864, apărută în 2010 şi „Aplicarea Legii Rurale din anul 1864 în judeţele Ilfov şi Vlaşca, publicată în acest an. După patru ani de documentare asiduă, giurgiuveanul originar din Călugăreni, pune pe masa iubitorilor de istorie o carte care vine să reaşeze detalii despre originea voievodului Mihai Viteazul.
„În 1970 mi-a apărut un studiu despre Mihai Viteazul şi bătălia de la Călugăreni când făceam o constatare despre adevărata locaţie unde s-a ţinut bătălia, nu pe traseul şoselei aşa cum se credea ci pe partea stângă între satul Hulubeşti şi Călugăreni. Acum am avut curajul să vorbesc despre adevăratele origini ale voievodului Mihai Viteazul”, povesteşte autorul.
Dezvăluiri istorice
Profesorul în istorie vorbeşte în cartea „Mihai Viteazul – Restauratorul Daciei şi al Bisericii Strămoşeşti”, despre faptul că Mihai Viteazul nu este fiul lui Pătraşcu cel Bun rezultat dintr-o aventură, ci al lui Iane Cantacuzino.
„De multe ori, tradiţia populară are un sâmbure de adevăr, dacă ştii cum să cauţi, fără să te hazardezi. Am avut curaj să fac ceva ce alţi istorici n-au avut curaj să spună, despre adevăratele origini ale lui Mihai Viteazul. Aşa am început o cercetare minuţioasă, demonstrând pe bază de documente că acesta nu a fost băiatul lui Pătraşcu cel Bun. Ca să-şi ia domnia a spus că e băiatul lui. Atunci trebuia să ai o genealogie nobilă şi în toate documentele el se intituia ca fiu al său. Nu-l puteai face pe Mihai un bastard”, a povestit Alexandru Marin.
Criticii care i-au citit cartea nu contestă descoperirile făcute de autor. Spun însă că mai presus de faptul că Mihai Viteazul s-ar fi tras din „os domnesc”, născut dintr-o aventură, sau că, pe linie maternă ori paternă se trăgea din Cantacuzini ori că descendenţa sa a fost inventată atunci cu bună ştiinţă pentru a reuşi preluarea domniei ţării, sunt realizările sale.
„Sub sceptrul său au fost unificate, pentru prima oară după dispariţia marelui rege Burebista, principalele părţi ale străvechii vetre geto-dacice”, spune dr.Aurel V. David. Cartea prezintă de asemenea, episoade importante din viaţa de conducător a lui Mihai Viteazul,despre bătălia de la Mirăslău, unirea cu Ardealul şi Moldova şi uciderea voievodului.
Comentarii recente