Festivalul „Flori de Sânziene” de la Bârsa este în primul rând o sărbătoare a satului, a oamenilor de pe acest tărâm, este o sărbătoare tradițională, dar dincolo de acest lucru este una dintre cele mai frumoase sărbători folclorice din județul Arad.
Cu ani în urmă la Tauț și la Bârsa erau cele mai frumoase sărbători folclorice din județul Arad. Iată că Bârsa a rămas tot „fruncea” pentru că aici se pune un accent deosebit pe tradiție și folclor, aici și frunza joacă și cântă.
Primarul comunei, domnul Avram Ciev pune un accent deosebit pe tradiție și folclor, iar uneori chiar dânsul bate duba „Ștabului” din Bârsa, una dintre puținele formații instrumentale care ne-au făcut tinerețea frumoasă, dar care din fericire aici are continuitate fiind printre puținele astfel de formații instrumentale din județ.
De asemenea la Bârsa este unul dintre cele mai bune ansambluri de dansuri populare din județul Arad, conduși de neobositul instructor Ioan Todica, un as al jocului popular (original din Hășmaș, unde jocul popular este la el acasă).
Un ansamblu de dansuri este o carte de vizită frumoasă pentru comună atunci când dau reprezentații acasă, iar atunci când sunt plecați în turnee prin țară ei sunt ambasadorii comunei pentru că ei poartă cu mândrie straiele populare bârsane.
Dar în ultimii ani în comună s-au format și soliști vocali ca Mădălina Matcău, Maria Condea sau Roberta Tomșa, o voce care promite mult, deși foarte tânără, Roberta cântă frumos, fiind sub îndrumarea profesorului Marioara Micle (de la Centrul Cultural Județean Arad) și coordonatorul grupului folcloric „Sânzienele”. De altfel despre Roberta se spun doar lucruri frumoase, începând cu școala, unde este premiantă și trecând la talentul ei artistic, pentru că dincolo de faptul că este nepoata domnului primar și sufletul dânsului, moștenindu-i latura artistică, Roberta este talentată și un copil foarte cuminte, deși nu are emoții niciodată pe scenă, așa cum ne spunea doamna Ioana Luguzan.
Deși festivalul a fost mutat în altă locație față de anii trecuți când se desfășura sus pe râpă deasupra satului, nu a lipsit înghețata de la Chișineu-Criș pentru că „Lupu” este mereu alături de noi cu cea mai bună înghețată. De asemenea micii, berea și grătarele au fost din abundență. Programul a fost foarte încărcat, iar ansamblurile de dansuri și soliștii vocali ori instrumentiști s-au perindat pe scenă într-un ritm frenetic.
Sărbătoarea a debutat la ora 13:00 când alaiul a pornit în ritmul ștabului de la biserica ortodoxă din Bârsa, în parada portului popular în frunte cu primarul comunei. Ansamblurile de dansatori din Aldești, Hășmaș și Bârsa, împreună cu cei de la Călușarul din Aldești au purtat cu mândrie costumul popular pe ulița satului până în curtea Primăriei la scenă.
Alături de primarul Ciev a fost și domnul Cornel Popa, primarul comunei Hășmaș, însoțit de nepoțelul dânsului, Ianis. După cuvântul de deschidere și după ce a amintit faptul că dacă ar fi sprijin mai mare de la Guvern, s-ar face mult mai mult legat de tradiție și folclor în fiecare comună, primarul a dat microfonul prezentatoarei, doamnei Mihaela Suciu.
Cei care au deschis programul artistic au fost “ȘTABU DE LA BÂRSA”, după care „Călușarii din Aldești”, alături de ansamblul de dansuri „Aldeșteana”, au evoluat pe scenă. Maria Condea a înterpretat câteva piese frumoase alături de „Aldeșteana”, apoi pe scenă au urcat ansamblul „Codrenii Hășmașului” împreună cu „Druscelile” din Bârsa cu soliști vocali Medeea și Mihaela Mihnea.
Alături de domnul primar Ciev Avram și doamna viceprimar Luminița Toma, au fost și reprezentanți ai C.J.Arad și Centrul Cultural Județean Arad, respectiv domnul Sergiu Bîlcea și domnul Ionel Bulbuc, iar politicieni au fost domnul senator Neluțu Cristina (PNL) Dorel Căprar (PSD), Eusebiu Pistru (ALDE), Cristian Urzică și alții. Și dintre colegii primari au fost așa cum am amintit pe domnul primar de la Hășmaș – Cornel Popa, primarul din Craiva, Șicula și nu în ultimul rând domnul primar Ionel Pașca de la Chisindia.
Ansamblul de dansuri din Bocsig a încântat publicul cu dansuri locale specifice zonei Văii Crișului Alb. Rând pe rând pe scenă au evoluat ansamblurile de dansuri din Beliu, Bârsa și cei din Șicula. Grupul folcloric „Sânzienele” și orchestra „Mărunțelul” împreună cu Paula Pașca au fost alături de public la Bârsa , prin frumoasele melodii interpretate..
Orchestra „Frații Șandru” au fost prezenți pe scenă asigurând orchestrația până la final. Soliști instrumentiști la saxofon solo – Denis Draga și Adelin Dragoș. Soliști vocali au fost Adriana Crișan (Tauț), Mihaela Suciu, Diana Mihuț, Cosmina Brădean, Alexandru Pop, Cornelia Vid, Aurel Vlaicu Țurcaș de la Bihor, Roxana Suciu , Florin Șandru și alții.
Maestrul Petrică Pașca a interpretat câteva piese instrumentale după care pe scenă au evoluat invitații speciali Mirela Mănescu Felea care a venit să încânte publicul tocmai din țara moților și doamna Ioana Luguzan Roxin care a interpretat câteva piese frumoase precum „Mărie, Mărie” , – „Fetele din Podgorie” – „Mult mă-ntreabă cucuțu” piese interpretate deosebit de frumos și din tot sufletul așa cum o face Ioana de fiecare dată.
Un superb foc de artificii a încununat seara, luminând cerul Bârsei în mii de culori spre bucuria și încântarea tuturor celor prezenți. Încă un an în care sărbătoarea „Festivalul Flori de Sânziene” a fost o adevărată reușită a administrației locale așa ca în fiecare an, dar dincolo de acest aspect este faptul că tradiția și folclorul autentic merg mai departe, sunt și vor fi mereu ACASĂ la Bârsa.
P.S.: Și pentru că la astfel de evenimente sunt uneori și surprize, o mică surpriză a venit din partea instructorului de dansuri „Druscelile” din Bârsa, respectiv domnul Ioan Todica care a făcut o prezentare și o retrospectivă frumoasă a ansamblului de dansuri „Druscelile”, dar și a unei doamne, fiind vorba despre Claudia Ban, cea care însoțește mereu ansamblul pentru că sufletul ei, așa cum spunea chiar dânsa aseară pe Facebook, este fiul ei Zorin, dansator în ansamblu, și Druscelile.
Filmările realizate de dânsa (cu un aparat foto simplu) au promovat acest ansamblu pe Facebook, adunând mii și mii de vizualizări. Dar dincolo de acest aspect, Claudia este un suflet bun și sensibil, este cea care pune cărămidă cu cărămidă construind istoria filmată a ansamblului de dansuri „Druscelile” din Bârsa, ceea ce puțini oameni sunt dispuși să facă astăzi.
Nu știm câte ansambluri de dansuri au propria filmare la fiecare reprezentație pe care o dau, dar cu siguranță la Bârsa acest lucru este o certitudine. Cu „vinovăția mea și a Mihaelei Suciu”, cea care a prezentat festivalul, Claudia a fost invitată apoi pe scenă și felicitată pentru că meritele ei sunt incontestabile, iar peste ani și ani aceste filmări realizate de dânsa sunt și vor fi o dovadă vie a ceea ce ansamblul „Druscelile” din Bârsa a însemnat pentru folclorul autentic din frumoasa Vale a Crișului Alb. Claudia, Dumnezeu să te ajute în continuare!
scris de Dorin Bodea
Sursa: https://www.arq.ro/festivalul-flori-de-sinziene-la-barsa-editia-xii-a/23725
Comentarii recente