Constantin Ticu Dumitrescu

Ticu Dumitrescu
Ticu Dumitrescu

Ziua de 5 decembrie va fi reţinută ca o dată cu dublă semnificaţie în istoria monarhiei române: moartea Regelui Mihai şi a unuia dintre susţinătorii regalităţii, Constantin Ticu Dumitrescu (n. 27 mai 1928, Ciumați, Prahova, România – d. 5 decembrie 2008, București, România). Fostul preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România i-a deschis calea Regelui Mihai către dosarele Securităţii, de unde suveranul a aflat detalii despre urmăritorii săi din serviciile secrete şi numele conspirative ale turnătorilor.

Ticu Dumitrescu s-a implicat în lupta pentru edificarea democrației în România, iar ca parlamentar a inițiat o serie de legi dintre care amintim Legea deconspirării Securității („Legea Ticu”), Legea lustrației, Legea anulării condamnărilor politice din perioada comunistă, Decretul Lege nr. 118 pentru acordarea unor reparații și drepturi foștilor deținuți politici, etc.

S-a afirmat în activitatea PNȚCD fiind prieten apropiat al lui Corneliu Coposu. După 2003 se retrage din activitatea politică, nefiind de acord cu compromisurile și linia spre care se îndrepta P.N.Ț.C.D.

Cu gândul la victimele care nu pot fi uitate şi pentru care memoria e singura revanşă, cu gândul la cei care n-au trăit ororile regimului totalitar şi pentru care cunoaşterea e singura pavăză, Constantin Ticu Dumitrescu şi-a petrecut ultimii ani din viaţă luptându-se pentru deschiderea arhivelor poliţiei politice şi deconspirarea Securităţii. A înfiinţat CNSAS cu preţul excluderii din partidul istoric pentru care făcuse ani grei de puşcărie, salvând apoi instituţia şi nepreţuita ei arhivă atunci când moştenitorii Securităţii se pregăteau s-o închidă, pentru a-şi putea reinventa, liniştiţi, biografiile. Deşi sorţii politici i-au fost tot timpul potrivnici, în cele din urmă şi-a convins chiar şi adversarii că România nu se va putea vindeca fără să cunoască mai întâi semnele bolii. Graţie voinţei lui Constantin Ticu Dumitrescu, milioanele de dosare din arhiva CNSAS pot fi citite astăzi de către toţi cei care vor să ştie adevărul, fiind convinşi că acesta e primul şi cel mai mare pas pe drumul dreptăţii. Binecuvântată să fie amintirea sa!“

Ticu Dumitrescu a fost monarhist, prin apartenenţa la PNŢCD, partid al cărui lider, Corneliu Coposu, a militat pentru revenirea la Monahia Constituţională după căderea regimului comunist, ca soluţie pentru revenirea țării la normalitate, dar şi prin acţiunile sale din perioada de disidenţă. ”Practic, primele mele manifestări anticomuniste au fost prin 1945, când eram elev, în cadrul tineretului naţional-ţărănist. Am activat la club, am vândut ziarul Dreptatea, un adevărat manifest anticomunist, am participat la manifestaţiile patriotice şi monarhiste ce au avut loc pe străzile oraşului Ploieşti, la 10 mai 1945, la 8 noiembrie 1945 şi 24 ianuarie 1946, unele soldate cu arestări. Arestat am fost şi la alegerile din 1946, când jandarmii ne-au purtat din post în post, pentru că ne implicasem în propaganda electorală anticomunistă”, declara Ticu Dumitrescu în urmă cu un deceniu.

Surse externe:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ticu_Dumitrescu
http://adev.ro/pj9648