Cercetătorii britanici îl confirmă pe Nicolae Densușianu

Cercetatorii britanici il confirma pe Nicolae Densusianu. Le-au trebuit 100 de ani! Densusianu EminscuSute de milioane de oameni din Europa şi Asia vorbesc azi limbi care derivă dintr-o limbă comună, vorbită probabil în sudul Europei acum 15.000 de ani, în cursul ultimei glaciaţiuni, sugerează un studiu recent al unor cercetători britanici.

Studiul a fost realizat de specialişti de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, care au pornit de la ideea că unele cuvinte ancestrale s-ar fi schimbat atât de lent, încât urme ale originii lor pot fi încă recunoscute după mai bine de 10 milenii. Prof. Mark Pagel, specialist în biologia evoluţiei, şi echipa sa au folosit modele statistice pentru a trasa evoluţia unor cuvinte străvechi până la forma lor de azi.

Deci cercetatorii britanici sustin ca in jurul anului 15.000 i.e.n. exista un popor care era raspandit in Europa si Asia iar din limba vorbita de ei au derivat celelalte limbi.
Acum 100 de ani, Nicolae Densusianu, istoric premiat de Academia Romana si care a studiat in original toti autorii antici care faceau referire la daci, sustinea ca in jurul anului 6.000 i.e.n. exista un popor care stapanea Europa, Asia si Africa de Nord. Atunci s-au pus bazele Imperiului Pelasg (semn ca existau si inainte de 6,000 i.e.n.) iar limba vorbita de ei a stat la baza limbilor vorbite de urmasi.
Densusianu in Dacia Preistorica:

1.Uran, cel dintai rege al locuitorilor de langa muntele Atlas in Dacia, c. 6.000 i.e.n.

Cel dintai rege care a domnit peste tinuturile de langa muntele Atlas, in nordul Istrului, a fost, dupa traditiunile vechi istorice,Uranos (Munteanul).

In timpul lui Uran, statul Pelasg avuse, dupa cum rezulta din legendele si traditiunile vechi, o organizatiune puternica, politica si militara.

Cea dintai clasa a nobilimii o formau asa-numitii titani, cu epitetul de hthonioi,„pamanteni”; aganoi, „gloriosi” si theoi, „divini”, fiindca, dupa traditiuni, ei apartineau la familia cea puternica si ilustra a dinastiei regale.

O alta clasa a societatii pelasge din timpurile aceste o formau meseriasii, cari se ocupau de tot felul de lucrari industriale (mechanai essan ep ergois) si cari figureaza la Hesiod sub numele de ciclopi.

Puterea militara a statului era reprezentata prin centimeni, Hekatogcheires. Dupa Hesiod, erau numai trei centimani; fiecare centiman avand cate 50 de capete, intelege capitanii.
….
In traditiunile istorice, Uran, cel dintai rege al rasei pelasge, ne mai apare si sub numele de Pelasgos.
….
Alte notite istorice despre limba cea veche a pelasgilor le avem de la Herodot.

„De ce limba s-au folosit pelasgii”, scrie dansul, „eu cu siguranta nu pot sa afirm; dar daca ne este permis sa facem o concluziune dupa pelasgii ce mai exista si astazi in orasul Crestonia deasupra tursenilor (in partea orientala a Macedoniei, langa mare) si cari locuiau odata in regiunea numita astazi Thessaliotis … de asemenea, daca vom avea in vederea limba pelasgilor, cari au intemeiat orasele Placvia si Scylace din Hellespont si care locuise mai inainte laolalta cu athenienii, atunci vom putea face concluziunea ca pelasgii s-au folosit de o limba barbara … In ce priveste insa neamul hellenilor, acestia inca de la inceputurile lor s-au folosit intotdeauna de aceeasi limba, insa diferita de a neamului pelasg … Pelasgii insisi erau un popor de neam barbar”

Rezulta, asadar, din notitele ce le aflam la Homer si la Herodot, ca limba barbara, ce o vorbeau pelasgii de pe teritoriul Elladei, era o limba externa.

Masa cea mai mare a natiunii barbarilor o formau populatiunile pelasge din nordul frontierelor grecesti, cu deosebire insa cele din nordul Istrului de jos si al Marii Negre.

Aceeasi numire etnica si geografica o adoptase si romanii.

In primele timpuri ale Imperiului Roman se intelegea sub numele de Barbaria, Barbaricum, Barbaricum solum si terra Brabarourum, teritoriul cel vast al Europei din nordul Istrului pana la Ocean si pana la frontierele Asiei.

….

Limba

Venim acum la una din cele mai importante cestiuni cu privire la limba pelasgilor, si anume: care erau caracterele limbei barbare, dupa ideile celor vechi?

Autorii romani au inceput a face, inca din timpurile lui Cicero, o deosebire mai clara intre limba barbara si limba peregrina.

…..

Peste tot, autorii romani considerau ca limba barbara idiomele populatiunilor de rasa pelasga, din Africa, Hispania, Gallia, Germania de nord, Rhetia, Dacia, Sarmatia meridionala, Thracia, Macedonia, Mesia si Illyric, in care se mai cuprindeau Pannonia, Noricul si Vindelicia.

……

Inca din timpurile preistorice foarte departate, limba barbara a pelasgilor se afla divizata in doua dialecte principale, unul latin sau prisc-latin si altul arimic, adeca prisc-roman, dupa cum era impartit si poporul pelasg in doua familii mari si extinse, una a latinilor batrani si alta a arimilor.

Aceste doua popoare pelasge, iesite din acelasi trunchi national, traiese in timpurile preistorice in conditii geografice si sociale cu totul diferite.

Ambele popoare se deosebeau unul de altul prin temperamentul lor fizic si prin caracterul lor moral. Chiar si formele limei lor difereau unele de altele in multe privinte.

In fantanile geografice vechi, latinii batrani sau barbari, figureaza sub numele de abarimon(es), abii, leucoarimani si barbari albi. Si ei ne apar in general ca o populatiune din partile de Nord ale Lumii Vechi.

In migratiunile lor din Asia spre Europa, o parte din acesti latini barbari, dupa ce pretrecusera mai mult timp in regiunile de nord ale muntilor Urali, inainteaza spre apus pe langa tarmurii Marii Baltice.

La acest curent apartineau litvanii, samogitii (vechii locuitori ai Prusiei orientale), apoi masele cele mari de leti, raspanditi prin diferite regiuni ale Germaniei si Galliei, litavii din Armorica si albionii din insulele britanice.

Mihai Eminescu : „În România totul trebuie Dacizat”

PS: iubitori si adoratori de soldati romani, nu va faceti griji. Istoria oficiala română va consemna in continuare faptul că dacii nu aveau istorie, limba si au disparut fiind omorati de romani sau latinizati de ei.

preluat: http://danlupu.net/2013/05/cercetatorii-britanici-il-confirma-pe-nicolae-densusianu-le-a-trebuit-100-de-ani/