Călugărul Iacob Bârsan, fondatorul Schitului Sfântul Ioan Iacob Ciocănești

Pelerinii care ajungeau la locul unde a viețuit Protoschimonahul Iacob Bârsan spuneau:

„Ieroschimonahului Iacob Bârsan, atât cât Domnul îl mai lasă în viață pe acest pământ, nu pregetați ai călca pragul, ai cere sfatul și a primi călăuzire duhovnicească pentru urcușul pe cărarea vieții! Veniți fraților, veniți să primim har de la un suflet sfânt care mai trăiește pe pământ!”

Căutat adesea de credincioși, duhovnicul era apreciat pentru blândețea și dragostea cu care îi copleșea pe aceștia.

Protoschimonahul Iacob Bârsan, fondatorul și conducătorul Schitului Sfântul Ioan Iacob Ciocănești, a plecat la Domnul la vârsta de 72 de ani, lăsând în urmă o moștenire spirituală impresionantă.

Părintele Iacob a fost un duhovnic plin de har și de Duh Sfânt, cu o blândețe și bunătate care îi învăluia sufletul sfințit, din care picurau miresme de har și bucurie duhovnicească tuturor celor ce veneau și îi cereau sfatul, un pustnic coborât din tablourile voivodale ale mănăstirilor ctitorite de Mușatini ce au descălecat pe aceste meleaguri pline de istorie și legendă.

Ieroschimonahul Iacob Bârsan este cel ce a ctitorit și vestita mănăstire românească de la Ierihon, un descendent spiritual al Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, al cărui nume îl și poartă, care prin smerenia și credința sa a făcut ca pe aceste meleaguri bucovinene să răsară un număr însemnat de mănăstiri și așezăminte, unde după ctitorie a așezat obștea monahală iar el ca un umil Daniil Sihastru al zilelor noastre s-a retras mai adânc, tot mai adânc, în codrii de molizi și brazi, să se mai roage… să se mai închine….numai el și Slăvile Divine…

Protoschimonahul Iacob Bârsan a l-a avut îndrumător spiritual pe Părintele Ioanichie Pârâială, ucenic al Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Regretatul părinte a trăit aproape trei ani în Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul” din Israel, alături de părintele Ioanichie Pârâială.

Revenit în țară, Părintele Iacob Bârsan a început în 2012 construirea unui schit închinat Sfântului Ioan Iacob și Sfintei Ana. Biserica schitului a fost sfințită la data de 5 august 2015 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților împreună cu Episcopul Macarie al Europei de Nord.

IPS Teodosie a declarat faptul că: “… voi avea înmormântarea duhovnicului meu, pe care l-am spovedit și eu la cererea lui! Ieroschimonahul Iacob… un mare trăitor care a făcut o ctitorie deosebită! Călugăr de Putna, care a și peregrinat, a fost și în Ierusalim! (…)“

Părintele Iacob Bârsan alături de PS Damaschin Dorneanul, la hramul Schitului „Sf. Ana și Sf. Ioan Iacob”, 5 august 2021. Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Video: