De-a lungul anilor, s-a afirmat în roluri de dramă istorică şi în compoziţii pitoreşti. A abordat un repertoriu vast din dramaturgia autohtonă şi străină, clasică şi contemporană.
Studiile le-a făcut la conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi unde a avut ca profesori pe Gina Sandri-Bulandra și Aurel Ghiţescu.
Carieră
1940-1950: Teatrul Naţional Iaşi
1950-1960: Teatrul Naţional Craiova
1960-1971: Teatrul Naţional Iaşi care capătă la 1956 numele de Teatrul Naţional Vasile Alecsandri.
Interesant de menționat este și faptul ca adresa teatrului TNI este strada Agatha Bârsescu nr. 18, Iaşi, Aghata Bârsescu fiind poate cea mai mare tragediana a teatrului românesc. Spre sfârșitul vieții Aghata Bârsescu a fost profesoară la Conservatorul din Iași.
Angela Bârsan, a jucat în mai multe roluri printre care menționăm Amalia, Hoţii de Fr. Schiller (TN Iaşi, 1944) – debut. A mai apărut pe afişe cu numele Angela Bârsan-Schein şi Angela Bârsan-Sârbu.
Personalităţi ieşene, Omagiu
Ştefan Bârsănescu a vorbit, pentru prima oară în cultura română, despre o „pedagogie a modelelor”, atît de necesară în momente de cumpănă ale societăţii pentru o tînără generaţie aflată în căutarea propriei identităţi.
Pe această nobilă direcţie se înscrie seria Personalităţilor ieşene, iniţiată acum trei decenii de neobositul cărturar Ionel Maftei şi continuată acum de Ioan Timofte, care reuneşte încă 100 de personalităţi în paginile volumului „Personalităţi ieşene”, reînviind, cu respect şi recunoştinţă, „figuri, grupări, şcoli ştiinţifice”, oameni care „s-au impus atenţiei publice”, lăsînd urmaşilor „valori nepieritoare”.
Cei mai numeroşi dintre cei evocaţi au trecut în nefiinţă în ultimii ani, dar ieşenii, ca şi cultura română, de fapt, îndreaptă un gând pios, de recunoştinţă şi preţuire, pentru bogata şi valoroasa lor activitate pe tărîm cultural, ştiinţific, obştesc. Între aceştia menţionăm pictorii Costache Agafiţei şi Constantin Radinschi, actriţa Angela Bârsan, filologii Ioan Constantinescu şi Ion Florea, juriştii Petru Andrei şi Octavian Davideanu, psihologul Tiberiu Prună, arheologul Nicolae Puşcaşu, activitatea lor fiind minuţios reconstituită prin apelul la diverse surse – monografii, articole omagiale, arhive, presă.
Comentarii recente